Daca nu vreau sa scad carburantul pe firma, mai am nevoie de foaie de parcurs?

author-avatar

Conform legii 319/2006 a securității și sănătății în muncă, notiunea de lucrator este definita ca fiind: persoană angajată de către un angajator, potrivit legii, inclusiv studenții, elevii în perioada efectuării stagiului de practică, precum și ucenicii și alți participanți la procesul de muncă, cu excepția persoanelor care prestează activități casnice.

Daca pentru indeplinirea unor sarcini de serviciu este necesara si utilizarea unui autovehicul aflat in proprietatea sau folosinta firmei angajatoare, intocmirea foi de parcurs devine o obligatie pentru orice firma indiferent ca doreste sau nu, deducerea combustibilului sau ca vehiculul este unul de transport marfa, transport calatori sau un simplu autoturism.

Conform art. 13 lit.e din Lege 319/2006 angajatorul are obligatia sa intocmeasca instrucțiuni proprii pentru completarea și aplicarea reglementărilor de securitate și sănătate în muncă în cazul lucrătorilor ce conduc autovehiculele rutiere ale acestuia, prin care să se stabilească reguli privind ordinea eliberării foilor de parcurs, mențiunile privind starea tehnică la plecarea si sosirea din cursa.

Totodata, conform normelor de aplicarea a Legii 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, la art.117 se prevede: (1) În cazul accidentelor de circulație pe drumurile publice în care sunt implicate persoane aflate în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, serviciile poliției rutiere vor transmite comisiei numite de angajator, inspectoratului teritorial de muncă pe teritoriul căruia a avut loc evenimentul sau Inspecției Muncii, la cererea acestora, în termen de 5 zile lucrătoare de la solicitare, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la fața locului și orice alte documente existente necesare cercetării, cum ar fi: copii de pe declarații, foaia de parcurs, ordin de deplasare, schițe.

Completari:

1. Decizia nr. 39/2012 – Anulare proces-verbal – Tribunalul Gorj< confirma amenda data de I.T.M. unei societati comerciale pentru nementionarea starii tehnice in foaia de parcurs la plecarea in cursa.

2. TEMATICA DE CONTROL SSM – La SEDIUL ANGAJATORULUI

NR.

TEXT

CERINTA

IMPUSA DE

SANCTIONABILA DE

AMENDA

………………

………………..

…..

….

6

Intocmirea de instructiuni proprii pentru completarea si/sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca in cazul lucratorilor ce conduc autovehiculele rutiere ale angajatorului, prin care sa se stabileasca faptul ca angajatorul va elibera foaie de parcurs pe care va face mentiuni privind starea tehnica a autovehiculului la plecarea în cursa.

L319

Art.13.lit.e

L319

Art.39-alin(4)

4000 -8000

…..

…………………

………..

……….

…….

Completeaza foi de parcurs online, gratuit

author-avatar
Publicat de FoiAuto.ro

Completeaza foi de parcurs cu ajutorul aplicatiei app.foiauto.ro, de pe telefonul mobil, tableta sau calculatorul personal. Simplu si legal!

Adauga prima ta foaie de parcurs

Incearca acum GRATUIT

Poti incerca aplicatia gratuit fara sa platesti pe o perioada nelimitata de timp